Parasieten zijn organismen die leven op of in, en ten koste van hun gastheer. Er bestaan ectoparasieten (leven op de gastheer) en endoparasieten (leven in de gastheer). De meest voorkomende ectoparasieten bij de hond en de kat zijn de vlo en de teek. De worm is de bekenste endoparasiet.
Vlooien
Vlooien leven van het bloed van hun gastheer. Ze zitten vaak op de achterhand, rond de staart, op de buik en in de liezen. Vlooien zijn erg snel en daardoor zijn ze moeilijk te zien. De uitwerpselen van vlooien zijn wel te zien, dit zijn zwartbruine op zand lijkende korrels, als de korrels nat worden kleuren ze rood. Door het zuigen van bloed veroorzaken vlooien jeuk, die soms er heftig kan zijn.
Slechts een klein percentage van de voortplantingscyclus speelt zich af op de gastheer. 90-95% van de cyclus speelt zich af in de omgeving van de gastheer. Als uw huisdier vlooien heeft is het belangrijk om zowel uw huisdier als de omgeving (mand, dekens, ligplaasten, stoelen en banken) te behandelen tegen vlooien.
Teken
Teken zijn spinachtige diertjes die zich op de gastheer laten vallen. Ze graven de kop in de huid van de gastheer en zuig zich op die manier vol met bloed. Door middel van een tekentang kan men de teek verwijderen. Let wel op dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd.
Lintworm
Lintwormen bestaan uit segmenten die leven in de darmen van hun gastheer. De segmenten zien eruit als rijstkorrels en zijn zichtbaar in de ontlasting, rondom de anus, in de vacht en op ligplaatsen van uw huisdier. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig om volwassen te worden. De tussengastheer van de lintworm is de vlo. Vlooienlarven leven in organisch materiaal en kunnen wormeneitjes opnemen. Als uw huisdier een vlo inslikt komt de lintworm in de darmen vrij, daar wordt de worm volwassen. Om een nieuwe besmetting met lintwormen te voorkomen is het dus noodzakelijk om uw hond of kat te behandelen met anti-vlooienmiddel.