Een goed onderhouden vacht is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van uw hond. Een geklitte, vervilte vacht is pijnlijk want de klitten/vilt trekken bij iedere beweging van de hond aan de huid. Daarnaast kan er geen frisse lucht meer bij de huid wat kan leiden tot jeuk, wonden en huidproblemen. Uw hond zal zich dus niet prettig voelen met klitten en/of vilt.

 

Langharige honden kunnen hun vacht niet zelf onderhouden. Dat zullen wij, baasjes en trimmers, voor ze moeten doen. Zorg ervoor dat u de juiste materialen in huis heeft om de vacht van uw hond klitvrij te houden. 

 

Met de juiste borstel en kam moet het u lukken. De vacht van grotere honden, zoals doodles, zijn goed te onderhouden met een waterblazer en een goede kam/borstel. Zorg dat de kam/borstel tanden heeft die lang genoeg zijn zodat deze tot de huid komen bij uw hond. Anders wordt alleen de bovenste laag van de vacht geborsteld. Het lijkt dan alsof de hond geen klitten heeft, maar de haren die tegen de huid aan zitten kunnen wel geklit zijn. Klitten en vilt beginnen op de huid, de bovenste laag van de vacht blijft nog los en de kam en borstel komen daar nog goed doorheen.

 

Naast het juiste materiaal is de juiste werkwijze van een borstelbeurt ook erg belangrijk. Wat kan helpen is om altijd op dezelfde manier te werk te gaan. Begin bijvoorbeeld altijd met dezelfde poot en werk zo van de teentjes naar boven richting de rug. Zorg dat je alle kanten(buitenkant/binnekant/voorkant/achterkant) van de poot controleert met je borstel/kam. Blijft de kam hangen dan zit er een klit, deze kun je verwijderen met de punt van de kam of met een slickerborstel(2 borstels rechts op de foto) Is deze poot klitvrij? Dan ga je door naar de volgende poot, die controleer je op dezelfde manier zoals eerder omschreven. Zijn alle poten klitvrij?Dan is het tijd om het lijfje, hoofd en staart te controleren op klitten. Vergeet de binnenkant van de oren en de buik niet! Ook daar gaat het haar klitten. 

 

Heeft u thuis een waterblazer? Dan kunt u de kam in bovenstaand verhaal vervangen voor de waterblazer. Komt u tijdens het blazen een klit tegen dan kunt u deze verwijderen met de punt van de kam of een slickerborstel. 

 

Komt uw hond met een goed onderhouden vacht bij mij in de trimsalon, grote kans dat ik sneller klaar ben met uw hond. Dat is voor zowel uw hond als voor uw portemonnee prettig want ik werk met een uurprijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vachtonderhoud thuis