Geregeld krijg ik de vraag of het wassen van een hond niet slecht is voor de huid. Het antwoord hierop is: nee. De PH-waarde van de huid is 48 uur na de wasbeurt al volledig herstelt. Showhonden bijvoorbeeld gaan wekelijks in bad zodat zij er op de shows tiptop uitzien.

 

Bij de meeste behandelingen zal ik de hond wassen. Dit heeft twee redenen, ten eerste omdat het erbij hoort en ten tweede omdat een schone vacht zich makkelijker laat bewerken dan een ongewassen vacht.

 

Het laatste punt geldt ook voor u als hondeneigenaar. Een schone vacht klit minder snel en is thuis dus ook makkelijker te onderhouden. Als een vacht niet goed wordt bijgehouden ontstaan er klitten en die kunnen aan de huid gaan trekken wat pijnlijk is voor uw hond. Als klitten niet worden uitgeborsteld ontstaan er viltplekken. De huid onder de viltplekken kan beschadigen en er kunnen vervelenden wonden ontstaan.

 

Er zijn ook vachten die van nature onmogelijk kunnen gaan klitten, denk aan de labrador. Maar ook de labrador kan huidproblemen krijgen door viezigheid op de huid en in de vacht.

 

Als een hond wordt gewasen is het belangrijk dat er shampoo wordt gebruikt die geschikt is voor honden. Shampoo voor mensen, baby shampoo valt daar ook onder is ongeschikt. In de trimsalon heb ik verschillende soorten shampoos voor de verschillende vachtsoorten. Ook voor honden met huidproblemen heb ik speciale shampoo.

 

Wassen, goed of slecht?